logo vertical new

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

1ο Steering- Committee Meeting στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ227 «Art Beyond Gaze» (ABeyGΑ) που συντονίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Τη Δευτέρα 12.07.2021 και από τις 12:00 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το 1ο Steering Committee Meeting του ευρωπαϊκού προγράμματος Art Beyond Gaze (ABeyGΑ) που ανήκει στις στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της νεολαίας (Key Action 2: Strategic Partnerships in Youth Sector/ 2020-1-EL02_KA227-YOU-006820)˙ πρόκειται για διακρατική συνάντηση των υπεύθυνων για την οργάνωση και υλοποίηση των έργων του προγράμματος Art Beyond Gaze, με σκοπό την αποσαφήνιση των προβληματισμών και την εξασφάλιση της απαραίτητης ανατροφοδότησης και υποστήριξης των εταίρων στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος. Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας -που είναι ο συντονιστής του προγράμματος- εκπροσώπησαν οι κα Δήμητρα Ξεσφιγγούλη και κα Ιωάννα Χατζοπούλου, ως επικεφαλής της ομάδας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, και η κα Κατερίνα Μπελόγια ως μέλος αυτής.   

Στο πλαίσιο της συνάντησης δόθηκε η απαραίτητη ανατροφοδότηση για τις δράσεις του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην Admin project πλατφόρμα και «ξενάγηση» στo ABeyGa Website. Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκε αναλυτικά η στρατηγική διάχυσης και αξιολόγησης του προγράμματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρώτο παράγωγο έργο (IO1) του ABeyGa που αφορά στη συγγραφή του Οδηγού «Train the trainer» υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και με τη συμβολή όλων των εταίρων ∙ πρόκειται για μια συρραφή μεθόδων, καλών ευρωπαϊκών πρακτικών και χρήσιμων εργαλείων για την εκπαίδευση στην τέχνη και μέσω της τέχνης. Στόχος του έργου ΙΟ1 είναι να διασφαλιστεί με ολιστικό και εναλλακτικό τρόπο η αισθητική απόλαυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η συναισθηματική έκφραση και εκτόνωση των εμπλεκόμενων εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών, βάσει της παραδοχής ότι η τέχνη λειτουργεί ως συνεκτικός αρμός στις πολυεθνικές σύγχρονες κοινωνίες και ότι αποτελεί ένα κατοχυρωμένο πανανθρώπινο δικαίωμα όλων των μαθητών/ανθρώπων/πολιτών συμπεριλαμβανομένων των νέων με SEND (Special Educational Needs and Difficulties) και όσων συχνά τη στερούνται (μεταναστών, ατόμων περιθωριοποιημένων για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς).

Με δεδομένη την εξοικείωση των νέων με την τεχνολογία και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας COVID 19, η ψηφιακή τέχνη αναδείχθηκε όχι μόνο ως σύγχρονος τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως μοναδική ευκαιρία αντιμετώπισης διακρίσεων και ως γέφυρα που ενώνει ανθρώπους και έθνη σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, στο Steering Committee Meeting συζητήθηκε αδρομερώς το περιεχόμενο του δεύτερου παράγωγου έργου (ΙΟ2), «Game for Young Learners», που αφορά στη δημιουργία καινοτόμου και πρωτότυπου ψηφιακού καλλιτεχνικού έργου βάσει high –tech τεχνολογίας, ειδικού λογισμικού και γραφιστικών προγραμμάτων, από τον ιταλικό οργανισμό ASSOCIAZIONE COAT, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την οργάνωση της επιμορφωτικής δράσης  “Digital Training Activities» (C1) ως προαπαιτούμενη διαδικασία για την υλοποίηση του παραπάνω παράγωγου έργου του προγράμματος.  

abeyga 1st steering meeting