ziaka

 

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αγαπητά μας παιδιά,

28η Οκτωβρίου, μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, μια επέτειος από την οποία ακόμη και σήμερα προσλαμβάνουμε σημαντικά μηνύματα και αντλούμε πολύτιμα διδάγματα.

Το «ΟΧΙ» σηματοδότησε την εποποιία του 1940, όταν οι υπολειπόμενοι σε αριθμητική δύναμη Έλληνες, χάρη στην ομόνοια, την ομοψυχία και την γενναιότητά τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και ανέκοψαν σχέδια ισχυρών κερδίζοντας την αναγνώριση μεγάλων δυνάμεων.

Η αντίσταση των προγόνων μας ανδρών και γυναικών, απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό αποτελεί κατάφαση στην Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ανθρωπιά, την Αξιοπρέπεια, αξίες διαχρονικές και πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

 Γιορτάζουμε, λοιπόν σήμερα, την άρνηση στην παραχώρηση έστω και μιας σπιθαμής των χωμάτων που ποτίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, την άρνηση στην καταστρατήγηση της λογικής και κάθε έννοιας Δικαίου, την άρνηση στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ημέρα Μνήμης και Τιμής η σημερινή σε εκείνους τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι, για άλλη μια φορά στην μακραίωνη πορεία της πατρίδας μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, τα ιδεώδη και τις αξίες μας για την Εθνική Ανεξαρτησία.

Ας εμπνευστούμε από τη γενιά του ΄40,  απ΄το σθένος, την αποφασιστικότητα και την ομοψυχία που συνεπήραν τους Έλληνες το ξημέρωμα της 28ηςΟκτωβρίου  και τους οδήγησε στο Έπος του Σαράντα. Η εποποιία του ΄40  παραμένει πάντα η περίτρανη απόδειξη ότι εμείς οι Έλληνες, όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη στιγμή και περίσταση.

Με την Παιδεία, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μνημονεύοντας το παρελθόν,  να  δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, βασισμένο στις ηθικές  αξίες και τα πανανθρώπινα  ιδανικά του Έθνους μας

Χρόνια Πολλά!