22 03 22

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη και η εξέταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες καθώς και τα κοινωνικά και ατομικά οφέλη που προκύπτουν από την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Με γνώμονα την αναμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στα ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στοχεύσαμε, μέσω της ημερίδας, στον εποικοδομητικό διάλογο και την κατάθεση προτάσεων , προκειμένου οι χώρες υποδοχής και πρωτίστως το σχολείο να συμβάλλουν στην ομαλή μετεγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στο ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Εκ μέρους του Υπουργείου στην ημερίδα παρέστησαν και απηύθηναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή , ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κ. Αλέξανδρος Κόπτσης και η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων κ.Μπούτσκου Λεμονιά.

Επίσης, την ημερίδα χαιρέτησαν οι παριστάμενοι, ο κ.κ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, η βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. κ. Στέλλα Μπίζιου και ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς.

 Τοποθετήσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλομπάτσιος Χρήστος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νέων Τεχνολογιών Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Τέας Ιωάννης , ο Δήμαρχος του Δήμου Αγιάς κ. Γκουντάρας Αντώνιος, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών κ. Δεληγιάννης Δημήτριος, οι Διοικητές των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Π.Τ.Χ, Κουτσόχερου (Π.Ε. Λάρισας) κ. Παπαπαρίσης Απόστολος και Μόζα (Π.Ε. Μαγνησίας) κ. Γιαλίδη Εύα, η εκπρόσωπος της UNICEF υπεύθυνη για θέματα εκπαίδευσης κ. Καίσαρη Παναγιώτα, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλειος, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων της Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας κ. Μακρή Δήμητρα, η Συντονίστρια στην 5η ΥΠΕ για τις δομές προσφύγων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εκπρόσωπος του ΕΟΔΔΥ κ. Βενιζέλου Μυρτώ και ο καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημοτικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Χρήστος Γκόβαρης.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν επίσης οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων Θεσσαλίας (ΣΕΠ), καθώς και εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στην Ουκρανία.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας συνόδευσε την Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ  το πρωί της ίδιας ημέρας κατά την επίσκεψή τους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, όπου καλωσόρισαν δύο παιδιά από την Ουκρανία, στο 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο Βόλου, στο 5ο Γυμνάσιο και στο 5ο Λύκειο Λάρισας, στα οποία φοιτούν πρόσφυγες μαθητές τα τελευταία χρόνια. Στα σχολεία τους υποδέχτηκαν οι σύλλογοι διδασκόντων και οι μαθητές με τους οποίους είχαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Με το πέρας της ημερίδας ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ  παραχώρησε  συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, είχε συνάντηση εργασίας με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της ΠΔΕ Θεσσαλίας  μέσω τηλεδιάσκεψης και επισκέφτηκε σχολικές μονάδες της πόλης στις οποίες λειτουργούν τμήματα ένταξης και υποδοχής προσφύγων (ΔΥΕΠ του 3ου Γυμνάσιου Λάρισας, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, Εσπερινό Γυμνάσιο Λάρισας, Γενικό Λύκειο Λάρισας) καθώς και την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Π.Τ.Χ. Κουτσόχερου.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λάρισα ο Γενικός Γραμματέας, παρευρέθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης των 178 έργων του Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Τα κρυμμένα παιδιά -Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος» καθώς και η βράβευση των νικητών, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Attachments:
Download this file (22_03_21.2.png)22_03_21.2.png531 kB
Download this file (22_03_22.1.png)22_03_22.1.png507 kB
Download this file (22_03_22.3.png)22_03_22.3.png597 kB