logo vertical new

 

 

Δελτίο τύπου

 

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «Μεταλυκειακό  Έτος – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.  περιόδου 2021 – 2022»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας καλεί τους ενδιαφερόμενους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. για υποβολή ηλεκτρονικών  αιτήσεων στο «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» περιόδου 2021-2022 (ΣΤ’ φάση) με βάση τις ειδικότητες και τα ΕΠΑ.Λ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως φαίνονται στον αντίστοιχο πίνακα της  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021-2022 της ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 έως και το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00μ.μ..

 Η αίτηση καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους στη διεύθυνση e-mathiteia.minedu.gov.gr σύμφωνα με τις οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης Μαθητείας

 Στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητεία) που περιλαμβάνει: α) πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο και β) εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας», έχουν τα κατά τόπους ΕΠΑ.Λ., στα οποία και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) στα οποία θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας.

Οι μαθητευόμενοι θα συνάψουν Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη τους και θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στα αρθ. 10 και 11 της υπ’ αριθμ. 119730/1-10-2021 (Β΄4531) ΥΑ, «Κανονισμός λειτουργίας Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας», όπως ισχύει.

Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΑΝΑΔ - ΕΔΒΜ» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι 27,59€ για τους μαθητευόμενους ή, όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Η αποζημίωση επιδοτείται από το Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό στους μαθητευόμενους ενώ οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας».

Το «Μεταλυκειακό  Έτος – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. διεξάγεται με βάση Πρόγραμμα  Σπουδών της κάθε ειδικότητας με συγκεκριμένα  μαθησιακά αποτελέσματα, συντελεί στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των μαθητευομένων και οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Μπορείτε να δείτε την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021-2022 της ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://thess.pde.sch.gr/jn/index.php/newspaper-blog/mathiteia/1934-2021-2025