Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες
Αγαπητοί γονείς,
Αγαπητοί συνάδελφοι

η 11η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι η μέρα των μαθητών, η μέρα που οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο σχολείο, η μέρα των εκπαιδευτικών στα χέρια των οποίων η πολιτεία εναποθέτει την ευθύνη της εκπαίδευσης και της αγωγής των μελλοντικών πολιτών.
Ανοίγουν οι πόρτες των σχολείων κι αρχίζει ένα νέο ταξίδι με καινούριους στόχους και όνειρα, στο δρόμο προς την κατάκτηση της γνώσης. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων με τις επιστημονικές, τις παιδαγωγικές γνώσεις και την αγάπη τους για τους μαθητές ανοίγουν τις πόρτες στην δημιουργία και την προσδοκία και ταυτόχρονα κλείνουν τις πόρτες στην απαισιοδοξία και τη μιζέρια των καιρών που διανύουμε. Έχουμε χρέος, ως παιδαγωγοί κι ως άνθρωποι να διατηρήσουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των μαθητών.
Με τον σεβασμό που αρμόζει στα παιδιά, στους γονείς, στους συναδέλφους, στο λειτούργημά του εκπαιδευτικού και πάνω απ’ όλα στους εαυτούς μας ας σταθούμε αλληλέγγυοι και συνεργατικοί για ν’ ανταπεξέλθουμε και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ας είμαστε συνεπείς απέναντι στους παιδαγωγικούς στόχους κι απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν την αγωγή των παιδιών τους. Από τη θέση και τον ρόλο του, το κάθε ένα μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας, μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί ας κάνουμε τα σχολεία κοινότητες που προάγουν την φιλία, την κοινωνικότητα, την ενότητα και την πρόοδο μέσα σε κλίμα καλλιέργειας αξιών και αρχών που κοσμούν τον άνθρωπο.
Το σχολείο είναι ο κατεξοχήν παιδαγωγικός χώρος της ελπίδας, της δημιουργίας, της προσδοκίας. Ας τον κρατήσουμε ψηλά. Ας αφήσουμε τους μαθητές μας ν’ ακούσουν τη μουσική, όπως λέει ο Ζακ Πρεβέρ:

Και το πουλί - λύρα παίζει
και το παιδί τραγουδάει
κι ο καθηγητής φωνάζει:
Πότε θα πάψετε να κάνετε τον καραγκιόζη!
Μα όλα τ' άλλα παιδιά
ακούν τη μουσική
κι οι τοίχοι τη τάξης
σωριάζονται ήσυχα
και τα τζάμια ξαναγίνονται άμμος
το μελάνι ξαναγίνεται νερό
τα θρανία ξαναγίνονται δένδρα
η κιμωλία ξαναγίνεται ακρογιάλι
το φτερό ξαναγίνεται πουλί.

Από τη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και αξιοποιώντας όλες τις επιτελικές αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διεύθυνσης, φροντίζουμε για τη διασφάλιση ενός σχολικού περιβάλλοντος με υψηλό παιδαγωγικό κι επιστημονικό υπόβαθρο το οποίο θα στηρίζει τις προσπάθειες και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων.
Εσείς, οι μαθητές,
εσείς, οι γονείς,
εσείς, οι δάσκαλοι,
εμείς, η εκπαιδευτική κοινότητα, όλοι μαζί, ας πάρουμε την υπόθεση της εκπαίδευσης των παιδιών στα χέρια μας. Ας αγωνιστούμε για τον κοινό μας στόχο ατενίζοντας με αισιοδοξία τη νέα σχολική χρονιά.
Είναι βέβαιο, ότι θα εργασθούμε με ζήλο και πνεύμα συλλογικότητας για να προσφέρουμε στους μαθητές μας οράματα, ν’ ανοίξουμε ορίζοντες, να τους θωρακίσουμε με αρχές και αξίες, εφόδια στο μακρύ ταξίδι της ζωής.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας εύχεται καλή κι εποικοδομητική σχολική χρονιά, καλή πρόοδο και καλή αρχή στα πρωτάκια όλων των βαθμίδων.


Ελένη Αναστασοπούλου
Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας