Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας


7.6.2011
Ελευθερία Λάρισας: Πολλαπλά οφέλη για την Ελασσόνα από τη δράση του ΚΠΕ Ελασσόνας

http://www.eleftheria.gr/

ΚΠΕ Ελασσόνας Παιδαγωγική Ομάδα 2011Περήφανοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούν στην επαρχία τους ένα αξιόλογο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό δηλώνουν οι Ελασσονίτες, καθώς η δράση του Κέντρου δεν περιορίζεται στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, αφού φέτος μόνο υποδέχτηκε πάνω από 65 σχολεία και πάνω από 2.000 μαθητές, αλλά λειτουργεί και ως ένας άξιος πρεσβευτής για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς έχει αποδειχτεί πως όλοι αυτοί οι μαθητές, πατώντας το πόδι τους για πρώτη φορά στον Όλυμπο, νιώθουν δέος και φροντίζουν να επισκεφτούν ξανά την Ελασσόνα, αυτή τη φορά με την οικογένεια και τους φίλους τους. Βέβαια τότε οι ρόλοι αλλάζουν και οι μικροί μαθητές από επισκέπτες γίνονται ξεναγοί.

Τούτες τις μέρες, σε ολόκληρο το νομό οι περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος είναι πολλές, αλλά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας η εβδομάδα που κύλησε ήταν όπως οι υπόλοιπες, αφού ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον είναι κάθε μέρα.

Η καθημερινότητα περιλαμβάνει προετοιμασία για το έντυπο υλικό που θα μοιραστεί και το οπτικοακουστικό που θα προβληθεί στους μαθητές, συντήρηση των διαδρομών που επισκέπτονται στο βουνό των Θεών και στα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, κ.λπ.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΠΕ βρίσκονται στο κέντρο της πόλης σε ένα σύγχρονο κτίριο που διαθέτει τους κατάλληλους χώρους για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα διδασκαλίας, χώρους γραφείων κ.α.) και η κύρια επιδίωξή του είναι η διερεύνηση του περιβαλλοντικού πλούτου της επαρχίας Ελασσόνας. Σε αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζονται προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και προστασίας των συστημάτων ζωής.

Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα και συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο κ. Σπύρο Αναγνωστάκη, τον αναπληρωτή υπεύθυνο Ανδρέα Γκανάτσιο και το μέλος κ. Κώστα Σπανό, οι οποίοι κάνοντας τον φετινό απολογισμό (καθώς η σχολική χρονιά βαίνει προς ολοκλήρωση) δήλωσαν στην «Ε» «ικανοποιημένοι για την αποδοχή της προσπάθειάς τους από το μαθητικό δυναμικό και αισιόδοξοι πως η ετήσια προσπάθειά τους θα έχει ανταποδοτικά οφέλη για ολόκληρη την επαρχία».

Ιδιαίτερη έμφαση οι υπεύθυνοι του Κέντρου δίνουν στον Όλυμπο, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στο φυσικό και πολιτιστικό πανόραμα της χώρας μας και αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο, μια οικολογική αξία με πνευματική διάσταση, η οποία προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την αρχαία ελληνική σκέψη.

Οι μαθητές ενημερώνονται κυρίως για την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία και η ορειβασία, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μια σωστή διαχείριση και προστασία του πλούτου του.

Ακόμη τονίζονται έντονα τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, που αποτελεί σήμερα την απάντηση στις συμβατικές μορφές της γεωργικής παραγωγής, που αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τη διαχείριση των αγροτικών οικοσυστημάτων. Σήμερα στην επαρχία Ελασσόνας η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελεί ένα μικρό αλλά δυναμικό κλάδο της αγροτικής οικονομίας. Οι βιοκαλλιεργητές και οι βιοκτηνοτρόφοι δίνουν μια ελπιδοφόρα προοπτική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι μαθητές για τις νεροτριβές και τα μαντάνια, τα οποία αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρόκειται για υδροκίνητες εγκαταστάσεις του παρελθόντος, που μετατρέπουν τη φυσική κίνηση και ενέργεια των νερών και τη χρησιμοποιούν παραγωγικά. Κατασκευασμένες με τοπικά υλικά στις όχθες ποταμών και λιμνών, εξυπηρετούσαν τις τοπικές ανάγκες και προσέφεραν μεγάλη βοήθεια στους ντόπιους πληθυσμούς, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες. Οι νεροτριβές χρησίμευαν στο ετήσιο πλύσιμο των μάλλινων υφασμάτων και των κλινο-σκεπασμάτων των ανθρώπων της υπαίθρου, που γινόταν μέσα από τον στροβιλισμό του νερού που έπεφτε με δύναμη στο κοίλωμα της νεροτριβής. Στο χωριό Κεφαλόβρυσο, κοντά στην τοπική λίμνη, υπάρχουν σήμερα νεροτριβές με παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία. Χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο χαλιών και σκεπασμάτων. Παράλληλα, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα με την περιδίνηση των νερών τους που παρασύρουν τα ρούχα και τα στροβιλίζουν σ' ένα τρελό χορό. Η συνεχής ροή του νερού και το κελάρυσμά του συνθέτουν ένα τοπίο αξιόλογης ομορφιάς.

Στον χώρο υποδοχής του ΚΠΕ φιγουράρουν διάφορα έργα ζωγραφικής και μικροτεχνίες από διάφορα υλικά των μαθητών, αφιερωμένα στον Όλυμπο και τις άλλες ομορφιές που θαύμασαν, στο πλαίσιο της εξόρμησης που πραγματοποίησαν με τους υπευθύνους του Κέντρου.

Γ. ΡούσταςΠηγή χρηματοδότησης: Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης