Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας


Επισκέψεις σχολικών μονάδων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο 200064/Δ2/23/11/2016, για τις επισκέψεις των σχολείων στα ΚΠΕ: Για τους πρώτους μήνες του σχολικού έτους και μέχρι την έγκριση των προγραμμάτων μπορούν να επισκέπτονται τα ΚΠΕ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικές μονάδες της Περιφέρειας τους και κατά προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει το ΚΠΕ. Οι Υπεύθυνοι Π.Ε. και Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεννόηση με τα ΚΠΕ της Περιφέρειας μπορούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να αποστέλλουν κατάσταση με τα σχολεία, ώστε τα ΚΠΕ να προγραμματίσουν έγκαιρα την επίσκεψη.

Το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, από 16/10/2017, θα υλοποιήσει τα παρακάτω μονοήμερα προγράμματα, τα οποία απευθύνονται στα Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Όλυμπος, Ιστορία, Οικολογία»

Α/θμια και Β/θμια

«Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική  - Πέτρινα Γεφύρια»

Α/θμια και Β/θμια

«Βιολογική Γεωργία – Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά»

Α/θμια και Β/θμια

«Υδάτινη Ενέργεια, Νεροτριβές, Λίμνες»

Α/θμια και Β/θμια

«Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Κλιματική Αλλαγή»

Α/θμια και Β/θμια

«Μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο»

Α/θμια και Β/θμια

Πιλοτικό (παράλληλη υλοποίηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας)
«Διαδρομές Πολιτισμού και Φύσης στη Λάρισα»

Α/θμια και Β/θμια

Πιλοτικό (παράλληλη υλοποίηση με το Σύλλογο «Ιπποκράτης» Λάρισας και το Δήμο Λάρισας)
«Με τον Ιπποκράτη στον Βοτανικό Κήπο της Λάρισας»

Α/θμια και Β/θμια

Φέτος, όπως και πέρυσι, στα πλαίσια της εξωστρέφειας του θεσμού, υπάρχει η δυνατότητα τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ, σε συνεργασία με τις Υπευθύνους Σχ. Δραστηριοτήτων, να μεταβούν σε σχολεία και να πραγματοποιήσουν εκεί μέρος των προγραμμάτων, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως κι αφού κριθεί απαραίτητη η μετάβαση. Επίσης μπορούν να αναπτυχθούν και άλλα θέματα εκτός των προγραμμάτων όπως π.χ., «καταναλωτισμός-Ανακύκλωση», «Οικολογικό αποτύπωμα», κι όσα άλλα τυχόν απασχολούν την εκάστοτε ενδιαφερόμενη σχολική μονάδα, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.  
Τα σχολεία θα πρέπει να έχουν στείλει τις αιτήσεις στις υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων μέχρι την Δευτέρα 9/10/2017, σε φαξ και email, και οι υπεύθυνες να κοινοποιήσουν όλες τις αιτήσεις στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας έως την Πέμπτη 12/10/2017 (ακολουθεί φόρμα αίτησης). Κατόπιν θα ακολουθήσει επικοινωνία για τον ορισμό της ημερομηνίας επίσκεψης.
Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται σε φάσεις με στόχο τη γνωριμία, τη θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος, την έρευνα πεδίου και τις δημιουργικές δραστηριότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων εξελίσσεται στα επιλεγμένα για κάθε πρόγραμμα πεδία έρευνας που βρίσκονται σε χώρους κοντινούς στο ΚΠΕ (είτε στην Ελασσόνα είτε στην Αγιά), καθώς και στην πόλη της Λάρισας (Διαχρονικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Αρχαίο Θέατρο, Μνημείο Ιπποκράτη, Βοτανικός Κήπος κ.α.), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Τα προγράμματα του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας γενικά στοχεύουν στο να ενισχύσουν τις μαθητικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς που έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν πρόγραμμα Π.Ε., καθώς και να εμπνεύσουν αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με την Π.Ε. και δεν έχουν πρότερη εμπειρία. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προγράμματα που εκπονεί το Κέντρο μας (τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα και για μαθητές του Νηπιαγωγείου) στην ιστοσελίδα http://thess.pde.sch.gr/kpe .           
Κριτήρια επιλογής:
1.      Προτεραιότητα συμμετοχής έχουν οι εκπαιδευτικοί που θα υλοποιήσουν περιβαλλοντικό πρόγραμμα τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας.
2.      Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις. Στόχος  είναι να εμπλακούν  όσο το δυνατό περισσότερες  σχολικές μονάδες. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπερνούν  τις δυνατότητες μας θα γίνει κλήρωση.
Η παραπάνω διαδικασία αιτήσεων ισχύει μόνο για το πρώτο τρίμηνο. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής σε προγράμματα του ΚΠΕ που θα υλοποιηθούν την υπόλοιπη σχολική χρονιά, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται από τη σχετική εγκύκλιο ΥΠΠΕΘ, η οποία θα εκδοθεί και θα αποσταλεί στις σχολικές μονάδες.

Πηγή χρηματοδότησης: Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης