Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας


Συμμέτοχη περιβαλλοντικών ομάδων του 1ου και του 3ου δημοτικού σχολειού Ελασσόνας σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας επ’ ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Ημέρα Περιβάλλοντος 2013Την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας στην Ελασσόνα περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Βιολογική γεωργία – Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά». Στους χώρους του ΚΠΕ οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτικοί και μαθητές) παρακολούθησαν μια πολυμεσική εφαρμογή σχετική με το πρόγραμμα αυτό, σκοποί του οποίου είναι η ενημέρωση για τον παραδοσιακό, συμβατικό τρόπο καλλιέργειας της γης, καθώς και για τις βιολογικές καλλιέργειες, η γνωριμία με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τη χρήση τους και την θεραπευτική τους αξία, η ευαισθητοποίηση στο θέμα της προστασίας τους και, μέσα από αυτήν, στην έννοια της αειφορίας. Στη συνέχεια, η ομάδα, αφού εξέτασε αποξηραμένα φυτά από την ειδική συλλογή του ΚΠΕ, επισκέφτηκε, συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ, περιαστικό δάσος της Ελασσόνας εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς στο χώρο του αναψυκτηρίου. Στο πεδίο οι μαθητές συνάντησαν δεύτερη περιβαλλοντική ομάδα από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας. Σκοπός της επίσκεψης όλων των μαθητών στο πεδίο ήταν η συμμετοχή σε παιδαγωγικές και βιωματικές δραστηριότητες της γενικότερης θεματικής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με την ευκαιρία και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Ημέρα Περιβάλλοντος 2013Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε συγχρόνως από το δασαρχείο Ελασσόνας, η δασάρχης του οποίου, κ. Ζωή Φτίκα, με γλαφυρότητα περιέγραψε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του δάσους, την αξία του για τη ζωή του ανθρώπου και της κοινωνίας, αλλά και τους κινδύνους που υφίστανται τόσο για το δάσος όσο και για το περιβάλλον στη σημερινή εποχή. Το περιβαλλοντικό αυτό μάθημα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια εκπαιδευτικού περιπάτου μέσα στο δάσος. Στη συνέχεια, οι μαθητές και των δύο σχολείων, με σκοπό τη βιωματική εμπέδωση όσων άκουσαν από το προσωπικό του ΚΠΕ και από τη δασάρχη, πήραν μέρος σε ομαδικά παιχνίδια με κεντρικό θέμα το περιβάλλον. Το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων στην εκδήλωση του ΚΠΕ υπήρξε θερμό: μαθητές και εκπαιδευτικοί έμαθαν για το περιβάλλον απολαμβάνοντας τις χάρες και τη φύση του δάσους και συμμετέχοντας συγχρόνως σε χρήσιμα εκπαιδευτικά παιχνίδια.

 

Πηγή χρηματοδότησης: Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης