Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας


Απολογισμός δραστηριοτήτων 2009-2010


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελασσόνας έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας. Το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας εγκαινιάσθηκε από την Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου στις 18/09/2009.  Τα σχολεία που επισκέφθηκαν συνολικά το Κέντρο τη σχολική χρονιά 2009-2010 πλησιάζουν τα 60 με ένα σύνολο 2000 μαθητών και 200 εκπαιδευτικών. Απ’ αυτά τα 33 ήταν Δημοτικά σχολεία και τα υπόλοιπα 27 ήταν Γυμνάσια και Λύκεια.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα του Κέντρου επισκέφθηκαν τις παρακάτω περιοχές:

  • Όλυμπος – Μοναστήρι του Σπαρμού, Παλαιό Σπαρμό, Βρυσοπούλες, Αρχαιότητες Πυθίου, Πλατανόδασος.
  • Λιβάδι – Παραδοσιακά κτίσματα, Μουσείο Γεωργάκη Ολύμπιου.
  • Δήμος Σαρανταπόρου – Στρατιωτικό Μουσείο, Βιολογικές Καλλιέργειες, Αρχαιότητες Σρανταπόρου.
  • Τσαριτσάνη – Παραδοσιακά Κτίσματα, Οικονόμειος Σχολή.
  • Κεφαλόβρυσο – Δριστέλες, Λίμνη
  • Βερδικούσια – Δάσος Μαμαλής
  • Ελασσόνα – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πέτρινο Γεφύρι, Μοναστήρι Ολυμπιώτισσας, Πλατεία Ελασσόνας, Κοίτη Ελασσονίτη, Μνημείο Μαυροδήμου.

Παράλληλα, το Κέντρο επιδιώκοντας την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του στην εκπαιδευτική κοινότητα του ν. Λάρισας συνδιοργάνωσε με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας και το Κ.Π.Ε. της Νάουσας μια ημερίδα με θέμα: «Διάδοση του Δικτύου Γεωργία και Περιβάλλον». Επιπρόσθετα, ενισχύοντας την επιμορφωτική πολιτική του ΥΠΕΠΘ υποστήριξε στις εγκαταστάσεις του επιμορφωτική δράση της 6ης εκπαιδευτικής περιφέρειας νομού Λάρισας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η παιδαγωγική ομάδα του κέντρου σχεδίασε και παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς ακόμη και υλικό ενημέρωσης και προβολής σχετικό με τα οικολογικά πεδία της Επαρχίας Ελασσόνας (ιστοσελίδα, αφίσα, φυλλάδια, ψηφιακό υλικό παρουσίασης των δραστηριοτήτων του κέντρου, CD κ.ά.).

Στις άλλες δραστηριότητες που ανέπτυξε το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας περιλαμβάνονται συνεργασίες με πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής για τη διοργάνωση θεματικών σεμιναρίων, δενδροφυτεύσεων κ.ά..
Για τη σχολική χρονιά 2010 – 2011 συγκροτήθηκε η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου αποτελούμενη από τους κ. Αναγνωστάκη Σπύρο Υπεύθυνο, κ. Γκανάτσιο Αντρέα Αναπλ. Υπεύθυνο και κ, Σπανό Κώστα Μέλος και ξεκίνησε τη λειτουργία του με πρώτη δραστηριότητα του Κέντρου την παρουσίαση έκθεσης δραστηριοτήτων στην 5η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας Ελασσόνα 2010. Στο περίπτερο του Κέντρου εκτέθηκε έντυπο και ψηφιακό υλικό τόσο από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των 60 σχολείων που επισκέφθηκαν το Κέντρο την περασμένη χρονιά όσο και από προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποίησαν σχολεία της Επαρχίας Ελασσόνας. Για την καινούργια σχολική χρονιά 2010-2011 η επισκεψιμότητα των σχολείων θα υποστηριχθεί με 2 πολυήμερα προγράμματα («Όλυμπος – Ιστορία και Οικολογία» και «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική») και 5 μονοήμερα («Όλυμπος», «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αρχιτεκτονική», «Υδάτινη Ενέργεια», «Βιολογικά Προϊόντα», «Πόλη και Ενέργεια»). Παράλληλα, το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας μέσα στο πλαίσιο της δια – βίου εκπαίδευσης προγραμματίζει επιμορφωτικές δράσεις που επικεντρώνονται τόσο στην παρουσίαση της θεματολογίας των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το Κέντρο όσο και στη διδακτική μεθοδολογία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αειφορεία.


Πηγή χρηματοδότησης: Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης