dodontsakis

 

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους με εμπιστεύτηκαν για την δύσκολη αυτή θέση. Προς όλους εσάς τους εμπλεκόμενους με τον έναν ή άλλον τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα ήθελα επίσης να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου.

Αγαπητές/οί μαθήτριες /μαθητές,
αφουγκραζόμενος κάθε ανησυχία σας, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι δίπλα σας οποιαδήποτε στιγμή, ακούγοντας τα παράπονά σας, τα προβλήματα σας αλλά και τις παρατηρήσεις σας μαζί με τις προτάσεις σας. Υπόσχομαι πως και από τη θέση αυτή θα ενεργήσω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα σχολείο καλύτερο, ευχάριστο αλλά και αποτελεσματικό, με λίγα λόγια, ένα σύγχρονο σχολείο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σας.
Σας προτρέπω να βάζετε πάντοτε τους δικούς σας στόχους και ποτέ των άλλων, να ξανασκεφθείτε την ιδιότητά σας ως μαθητές με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας.
Ποτέ να μην λησμονήσετε τη ρήση του Πλάτωνα:  Για να έχεις γνώμη πρέπει να έχεις γνώση.

Αγαπητοί γονείς,
είστε ένας από τους πυλώνες που όταν το θελήσετε μπορείτε να βοηθήσετε προς την κατεύθυνση ενός σχολείου που το παιδί σας - όποιας ηλικίας κι αν είναι - με χαρά θα μαθαίνει και θα δημιουργεί.  
Θα είμαι στο πλευρό σας, όποτε το κρίνετε αναγκαίο, όποτε το ζητήσετε. Στηρίξτε το έργο των εκπαιδευτικών των παιδιών σας, ανταλλάσσοντας σκέψεις, γνώσεις και γνώμες μαζί τους. Το σχολείο σάς έχει ανάγκη! Είναι ό,τι καλύτερο δώρο μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας!
Από την πλευρά μου επιθυμώ να είμαι συμμέτοχος σε αυτό το «ταξίδι» και υπόσχομαι ότι θα φροντίσω με τις νέες εκπαιδευτικές δομές (ΠΕ.Κ.Ε.Σ., Κ.Ε.Σ.Υ., ΚΕ.Α.) να δραστηριοποιηθείτε, να ενημερωθείτε, να συζητήσετε με τους ειδικούς - μέσα από τις Διδασκαλεία Γονέων που θα υποστηρίξουμε – για ό,τι σας απασχολεί σε σχέση με την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας.
Ας έχουμε στο νου μας ότι στη ζωή μας καθορίζουν δυο θεμελιώδη πράγματα: Η υπομονή μας όταν δεν έχουμε τίποτα και η συμπεριφορά μας όταν έχουμε τα πάντα.

Αγαπητοί/-ές συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων,
αναμφίβολα, αποτελείτε τη βάση του εποικοδομήματος. Είστε εσείς που ακούραστα αγωνίζεστε και προσφέρετε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο καθένας σας, το πολυτιμότερο που μπορεί να έχει ένα έθνος, την παιδεία. Από κοινού με τα στελέχη της εκπαίδευσης, θα είμαι πάντοτε δίπλα σας για να ακούω τις αγωνίες σας, τους προβληματισμούς σας, τις σκέψεις σας και να ικανοποιώ στο μέτρο των δυνάμεών μου τις ανάγκες σας, προωθώντας όταν και όπου χρειαστεί τις ιδέες σας. Μαζί μπορούμε να λύσουμε πολλά, να σκεφτούμε περισσότερα, να προτείνουμε τα καλύτερα προκειμένου η νέα γενιά να έχει την εκπαίδευση που της αξίζει.  Και γνωρίζω από τα πολλά χρόνια που υπηρέτησα στην τάξη μέχρι και πολύ πρόσφατα πόσο δύσκολο είναι το έργο σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με σταθερότητα αλλά και ευελιξία,  με κανόνες, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία σε αυτό που οφείλουμε από τη θέση μας να κάνουμε, θα καταφέρουμε στο μέγιστο βαθμό να υπηρετήσουμε τόσο τα συμφέροντα των μαθητών μας όσο και το δημόσιο συμφέρον. Μαζί λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε όλα όσα μας εμποδίζουν να κάνουμε το έργο μας αποτελεσματικότερο, καλύτερο.
Ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, δεν πρόκειται ωστόσο να περιοριστούμε στα λίγα!

Αγαπητοί συνάδελφοι συνδικαλιστές,
η αγωνία και ο αγώνας σας για την επαγγελματική καταξίωση του εκπαιδευτικού καθώς και την αναβάθμισή του, την οικονομική και την κοινωνική, είναι καθόλα σεβαστά. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μέλη του εκπαιδευτικού κόσμου ως προς τη στόχευση, εφόσον δεν είναι άλλη από το καλό του τόπου μας, το καλό των παιδιών μας. Διαφορές ενδέχεται να υπάρχουν – και είναι θεμιτό - στον εντοπισμό και στον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, στις προτεινόμενες λύσεις. Θα είμαι δίπλα σας και σας θέλω δίπλα μου, με διάλογο γόνιμο, να προτείνουμε λύσεις και να αγωνιστούμε για οτιδήποτε διαφεύγει από όσους έχουν ως αποστολή τους, την σχεδίαση των εκπαιδευτικών πραγμάτων. Αν θέλουμε συνεπώς να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας, δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε όλα τα ζητήματα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Με μεθοδικότητα και οργάνωση, ώστε να προωθούμε λύσεις εφικτές, σύγχρονες, αποτελεσματικές. Τέτοιες που θα πείθουν κάθε εχέφρονα για την ανάγκη όσων αλλαγών απαιτούνται και ταυτόχρονα, για το δίκιο αλλά και  το υλοποιήσιμο αυτών.  

Αγαπητά Στελέχη της Εκπαίδευσης,
δεν έχουμε επιλεγεί τυχαία στις θέσεις που κατέχουμε. Πρέπει όμως να το αποδείξουμε και στην πράξη. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και στο βαθμό το μέγιστο - αναλόγως με τις δυνάμεις μας - να επενδύσουμε το χρόνο και τον κόπο μας, ώστε όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης να υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο το επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών μας. Κοντολογίς, με τις αυξημένες αρμοδιότητές μας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και τα επιτελέσουμε το καλύτερο για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Όλοι μαζί μπορούμε, συνθέτοντας τα αντίθετα, να καταδείξουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να στερήσουμε από τους απογόνους μας το δικαίωμα να είναι υπερήφανοι, όπως εμείς για τους προγόνους μας.

Αγαπητοί συνεργάτες στην ΠΔΕ,
σας άφησα στο τέλος του χαιρετισμού μου, αλλά δεν είστε οι τελευταίοι. Με τη βοήθειά σας, τη συνεργασία σας, το διοικητικό και όχι μόνο έργο της Περιφερειακής Διεύθυνσης θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες του εκπαιδευτικού δυναμικού της περιφέρειάς μας. Γιατί είναι γεγονός, χωρίς την αγαστή συνεργασία σας με όλους τους φορείς, η Υπηρεσία μας δεν θα καταφέρει να ολοκληρώνει το έργο της. Επιθυμία μου και επιδίωξή μου είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση με την συνδρομή σας να είναι ανοιχτή σε όλους όσους ασχολούνται και ενδιαφέρονται με τα εκπαιδευτικά εν γένει πράγματα. Σας υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα σας όσες φορές και για οτιδήποτε  με χρειαστείτε.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να  σας διαβεβαιώσω όλους πως έχω στο μυαλό μου τη ρήση του Αγάθωνα ότι ο ηγέτης οφείλει να έχει στο νου του ότι «Κατά νόμον άρχει, ουκ αεί άρχει, Ανθρώπους άρχει».
Εύχομαι σε όλους σας υγεία, δύναμη, δημιουργικότητα και κάθε χαρά! 

                                                                                                                   

Γιώργος Δοδοντσάκης
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας