logo vertical 2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» για το σχολικό έτος 2018-2019 στη Θεσσαλία

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος του ΥΠΠΕΘ «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2018-2019. Για την τρέχουσα περίοδο υλοποίησης της δράσης έχουν ενσωματωθεί 21 ειδικότητες.
Βασικός σκοπός του θεσμού είναι η ομαλή μετάβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ από την εκπαίδευση στο επάγγελμα, η εξοικείωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, καθώς και η αφομοίωση επαγγελματικής κουλτούρας δέσμευσης των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των μαθητευομένων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης.
Συγκεκριμένα, οι προσφερόμενες θέσεις Μαθητείας σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για το σχολικό έτος 2018-2019 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι 643, με ποσοστό αιτήσεων κάλυψης που έφτασε στο 92%. Η κατανομή των θέσεων ανά νομό για τη Θεσσαλία έχει ως εξής:

1

Ο αριθμός των θέσεων ανά Ειδικότητα αποτελεί συνδυασμό τόσο της ζήτησης από την πλευρά των υποψηφίων όσο και της προσφοράς θέσεων από την πλευρά των εργοδοτών. Αναλυτικότερα, η κατανομή των θέσεων ανά Ειδικότητα για τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας είναι:

2

Από τα στοιχεία και τον υψηλό αριθμό των θέσεων που αφορούν τη Θεσσαλία, καθίσταται σαφές ότι ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» τυγχάνει ευρείας αποδοχής τόσο από τους μαθητευόμενους και την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους φορείς εργασίας.