dieuthintria anastasopoulou

Καλωσόρισμα της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκ/σης Θεσσαλίας
Ελένης Αναστασοπούλου
προς τους μαθητές και μαθήτριες, για τη νέα σχολική χρονιά 2018-19

 

Αγαπημένε μας μαθητή, αγαπημένη μας μαθήτρια,

να τσιγκλάς τ’ αλλοτινά απομεινάρια, με πείσμα και θάρρος, να κάνεις όνειρα με τα μάτια ανοιχτά, να γίνεις η όμορφη εικόνα του μέλλοντος με νου δεκτικό και με ζεστή καρδιά να λες:

«εγώ θα συνεχίσω την περιπλάνηση, ανοίγοντας δρόμους πλατιούς ενάντια στο σκότος,
απαλύνοντας της γης το χώμα, ξαναμοιράζοντας το αστέρι σ’ όσους κοπιάσουν να ‘ρθούνε» Πάμπλο Νερούδα.

Σήμερα είναι για όλους μας μια νέα αρχή. Κάθε αρχή σηματοδοτεί και μια ελπίδα,  κάθε ένας και κάθε μία από εσάς σηματοδοτεί μια υπόσχεση: να μετατρέψει την κάθε μέρα σε μια αρχή, γεμάτη όνειρα και προσδοκία.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς,  το σχολείο θα μετατραπεί σε χώρο συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές ανάγκες. Όλοι και όλες εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες των μικρών και των μεγάλων τάξεων, των διαφόρων χωρών, πολιτισμών και εθνοτήτων,  θα αποτελέσετε μια κοινωνία  ανθρώπων με  καθοριστικό και υπεύθυνο ρόλο στη συμμετοχική διαδικασία της εκπαίδευσης, με ευθύνες,  υποχρεώσεις και  δικαιώματα. Μια κοινωνία όπου μαθαίνεται η δημοκρατία.

Η πολιτεία, στο πλαίσιο του δικού της ρόλου, ανέλαβε έγκαιρα τις υποχρεώσεις της και φρόντισε να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Σε λίγο θα πάρετε στα χέρια σας τα βιβλία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι δάσκαλοι σας είναι όλοι εδώ, διαθέσιμοι να συνταξιδέψουν μαζί σας στον κόσμο των βιβλίων,  πρόθυμοι   να σας βοηθήσουν στην ανακάλυψη της γνώσης, έτοιμοι να δημιουργήσουν πρώτα μαζί με εσάς, τους μαθητές τους, αλλά και με τα άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ένα περιβάλλον όπου θα ριζώσει η μόρφωση  και θ’ ανθίσει η Παιδεία.

Ωστόσο, μόρφωση δεν είναι η αποταμίευση πληροφοριών και δεδομένων από τους δασκάλους στα μυαλά των μαθητών. Η μόρφωση είναι  άσκηση ελευθερίας. Είναι εργαλείο που θα σας μάθει πως να αντιλαμβάνεστε, να ερμηνεύετε, να κριτικάρετε  και τελικά να μεταμορφώνετε τον κόσμο γύρω σας. Είναι ο δρόμος που θα σας μετασχηματίσει από όντα στην υπηρεσία των άλλων, σε αυτεξούσιους ανθρώπους  που θα αγωνίζονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο.  Γιατί,  ευτυχώς το διαχρονικό όνειρο των νέων είναι ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Η νιότη είναι ρεαλίστρια, ζητάει το αδύνατο. Θέλει τον κόσμο και τον θέλει τώρα. Κι αν δεν υπάρχει δρόμος ανοιχτός θα χαράξει έστω ένα μονοπάτι.

Παιδεία δεν είναι απλά, μια μεταβίβαση γνώσεων. Είναι μια παιδευτική διαδικασία διαλόγου, που λυτρώνει τον μαθητή από την υποδούλωση της σιωπής και ελευθερώνει τον δάσκαλο από την δουλεία του μονολόγου. Ένας διάλογος, μέθοδος γνώσης για την επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, για την αναζήτηση των διαλεκτικών συνδέσεων που την ερμηνεύουν. Είναι, μια κοινωνική διαδικασία μέσω της οποίας ο άνθρωπος ενσυνείδητα μετασχηματίζει τα πράγματα που δίνουν μορφή στη ζωή του.  

Αγαπητοί Δάσκαλοι, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,  

η Παιδεία είναι μια πράξη αγάπης και η αγάπη θέλει θάρρος. Γι αυτό ας  δώσουμε στους μαθητές μας τα εργαλεία για να γίνουν δημιουργοί της δικιάς τους πραγματικότητας, ας τους μυήσουμε στη δημιουργική συζήτηση, στην αμφισβήτηση και στην κριτική σκέψη. Διότι «φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά… τον σκύλο σκύλο, τον λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι»

           Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!