11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

 

Η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως  Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Θεωρείται μια ημέρα γιορτής για όλα τα παιδιά του κόσμου. Όμως μία μέρα γιορτής είναι ελάχιστη και δεν φτάνει για τα παιδιά. Γι αυτό χρέος όλων των ενήλικων του κόσμου είναι να κάνουν την κάθε μέρα, μέρα γιορτής για όλα τα παιδιά.

Η αναγκαιότητα για την προστασία των παιδιών σε περιόδους κρίσης (π.χ πόλεμος, οικονομική κρίση κλπ) αλλά και μετά από αυτές, οδήγησε στην υιοθέτηση  της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επικυρωμένη από την επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και υπογεγραμμένη από τα περισσότερα κράτη του κόσμου μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.

Δυστυχώς, παρά τις διεθνείς διακηρύξεις περί προστασίας των παιδιών, σε πολλές χώρες αυτές δεν εφαρμόζονται. Οι αριθμοί και τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό κι απαιτούν εγρήγορση και άμεση λήψη μέτρων.  Αμέτρητα παιδιά εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση, υποφέρουν από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, από πολέμους, συρράξεις και  κοινωνικο-οικονομική ανέχεια, μένουν ορφανά ή πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες.

Αν θέλουμε ένα κόσμο καλύτερο, ένα αύριο ελπιδοφόρο ας μην ξεχνούμε κι ας κάνουμε πράξη καθημερινά τις βασικές αρχές της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του παιδιού, οι οποίες συμπυκνώνονται σε τέσσερις πυλώνες:

 

1. Μη -Διάκριση: Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, καταγωγή και χαρακτηριστικά έχουν τα ίδια δικαιώματα και «μόνο μια καρδιά»…

«Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες

φερμένες εδώ απ’ τα τέσσερα σημεία της γης

για ένα διάλογο αγάπης. Κοινό το χορτάρι κι ο ήλιος

και τα χέρια που παίζουνε. Βλέπετε αυτά τα παιδιά

που τα μάτια τους είναι γεμάτα ουρανό

και αθωότητα;» Ν. Βρεττάκος, Διεθνής παιδούπολη Πεσταλότσι

 

2. Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού:Ότι κι αν γίνεται για τα παιδιά, δράσεις και νόμοι,  πρέπει να θέτουν ως  προτεραιότητα το καλύτερο γι αυτά.

«Έγνοια μου τώρα μοναδική

Να διασώσω τη χαρά

Που κρύβεται

Στα μάτια μόνο των παιδιών…» Τάκης Βαρβιτσιώτης


3. Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία: Τα παιδιά δικαιούνται προστασία και  ολοκληρωμένη φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή .

«Τα παιδιά θέλουν παπούτσια

 τα παιδιά θέλουν ψωμί

θέλουνε και φάρμακα δούλεψε και συ.

Γέλα κλαίγε κι όλο λέγε

το παιδί: ζωή. Τίποτ’ άλλο, Ζωή». Γ. Ρίτσος, Για το παιδί

 

4.Συμμετοχή: Το παιδί έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις του να γίνονται σεβαστές.

«Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
κι εσύ αρχίζεις να δίνεις συμβουλές
δεν έκανες αυτό που σου ζήτησα…

 Γι' αυτό, σε παρακαλώ,
πρόσεξέ με κι άκουσέ με.
Κι αν θέλεις να μιλήσεις
περίμενε μια στιγμή,
θα 'ρθει η σειρά σου.
Σου υπόσχομαι να σ' ακούσω κι εγώ προσεκτικά.»Λ.Μπουσκάλια, Το παιδί στον πατέρα του

 

Τέλος,

«Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.»

Μ. Αναγνωστάκης

 

και η αλήθεια είναι ότι το μέλλον του κόσμου είναι τα παιδιά

 

 

Ελένη Αναστασοπούλου

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας